Hazır WWDC yaklaşırken, bir süredir kafamda dört dönen bir sorguyu veritabanında döndürmek istiyorum, defalarca kez aklıma gelen, “ha gayret” diyerek yutkunmama neden olan bir sorgu:
iPhone uygulaması yazsam, tutsa, zengin olur muyum?
Bu sorunun cevabı aslında tüm gelir modelleri ile aynı. “Neden olmasın?” Ancak, günümüzü bir kenara bırakalım, tarihin her döneminde bir işten zengin olmanın yolu belli başlı değişkenleri doğru tutturmaktan geçer. Misal olarak, Gitti Gidiyor, Yemeksepeti vb. uygulamaların ortaklarının şu an iyi yerlerde olmasına, veya ne bileyim, vakti zamanında evlerden eksik olmayan “Gırgır”ların üreticilerinin şu an bir ellerinin yağda bir ellerinin balda olmasına olanak tanıyan değişkenler bunlar. Doğru zaman ve doğru mekanda ilk olmak. Tarih, vaktinden önce doğduğu için ses getirmeyen projelerle dolu.
Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda WWDC’de duyurulan ve 11 Temmuz günü, kuşluk vakti ortaya çıkan Apple App Store, yarattığı rüzgar ile yıllardır mobil sektörde olan birçok firmayı alaşağı etti. Steve (Jobs) sağ olsun, mesleki körlüğün ne menem bir şey olduğunu tüm dünyaya bir defa daha göstermiş oldu. İşte mobil dünyaya büyük bir ayar olarak dünyaya gelen App Store’da zengin olma gibi bir düşünceniz varsa, öncelikle zorluklarını bilmeniz gerekir.
Bir kere, App Store’da listelenecek bir uygulamanın, Mac OS X platformu dışında hiçbir platformda çalışmayan bir Uygulama Geliştirme Kiti (Software Development kit / SDK) ile geliştirilmesi gerektiğini ve bu uygulamaları geliştirmek için, Objective C, Cocoa vb. uygulama dilleri/frameworkleri/hedeleri ile bilgi sahibi olmanız gerektiğini söyleyerek hevesinizi kırabilirim. Ancak kırılmasın, biraz uygulama geliştirme altyapınız, bir Apple bilgisayarınız veya Hackintosh‘unuz varsa, hemen bu uygulamaların nasıl geliştirileceğine bir göz atabilirsiniz. Apple’ın iPhone Developer Program‘ına hemen kayıt olarak, eğitici videolara göz atabilir ve bu konuyla ilgili ilk bilgilerinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.
İkinci olarak da, Apple’ın geliştirilen her uygulamayı hemen App Store’da satılabilir şekle getirmediğini bilmekte fayda var. Bunu daha önce de birçok yerde okumuş olabilirsiniz ancak, ben yine de kısaca anlatayım. Bir uygulamayı geliştirdiniz, kendi iPhone’unuz ve iPhone SDK ile birlikte gelen iPhone Simulator ile çalıştırdınız ve problem almadınız, her şey tam istediğiniz gibi. Bu noktada uygulamanızı Apple App Store’a Submit (kayıt) etmeniz gerekiyor ki, burası işin sancılı tarafı. Herhangi bir uygulamayı App Store’a submit etmek için özel kişiyseniz 99, 500 den fazla çalışanı olan tüzel kişiyseniz 299 dolar olan bir ücret ödemeniz gerekiyor, iPhone Developer Program’ın zorunluluğu bu. Ancak bu ücret her iPhone OS sürümü SDK’sı için bir kere alınıyor, yani 99 doları bir kez ödedikten sonra, o uygulama SDK’sı ile istediğiniz kadar uygulama geliştirip App Store’a ekleyebilirsiniz; tabi kabul edilirseniz!
Zurnanın zart dediği yere gelmeden önce ön bilgi verdikten sonra, şimdi asıl durumu göz önüne alalım. Zengin olmak istiyorsunuz, iPhone ve iPod Touch üzerinde yayınlandığı anda deli gibi satacak bir fikriniz var, ve uygulamayı geliştirdiniz. Apple’ın uygulama kabul etme sürecinden haberiniz olsa iyi olur. Öncelikle, bu süreci bitirmek tamamen oyunu ne kadar kurallarına göre oynadığınızla alakalı. Bir kere, iTunes Store üzerinden satılan bir içeriğe ücretsiz erişim sağlayan, (yani telifsiz) bir uygulama ise hiç şansınız yok. Orjinal iPhone işletim sisteminde yer alan bir özelliği kullanıyorsanız, hiçbir şansınız yok, mobil genişbant üzerinden ses iletişimi yapıyorsanız, Skype bile olsanız size izin yok. Bu yüzden bu hin fikirleri bir tarafa bırakın. Oyunun kurallarını koyan ve denetleyen Apple, arada üçüncü bir hakem yok, asla da olmayacak.
Bundan sonra, bu yazıyı yazdığım sırada App Store’un üzerinde binlerce uygulama olduğunu unutmayın. Yani zengin olma hayaliniz gerçekten özel, daha önce fark edilmemiş bir ihtiyaca hitap etmeli. Uygulamanızın görünmesi çok önemli, görünmesi için de çok yüklenmiş olması gerekiyor. Mesela, App Store’un sosyal ağ uygulamalarında en popüler uygulamalar arasında 30. sırada yer alan Zen Jar isimli uygulamanın geliştiricisi Rick Strom, 99 sente satılan bu uygulamadan Apple’ın kestiği ücretler bir kenara itilince, saatte 1 dolardan daha fazla kazanmadığını söylüyor. Yani işiniz zor.
Strom, e-günlüğünde şöyle diyor: “App Store üzerinde şu anda 36 binden fazla uygulama var, bunu aklınızdan çıkarmayın. Kategori listelemelerinde üst sıralarda olmayan uygulamaların ne yaptığını size söyleyeyim: Hiçbir şey. Bir tane bile satmıyorlar”
Strom’un da dediği gibi, ilk 25 sırada olan bir uygulamayı geliştirdiyseniz, zengin olmaya hazırlanın. Çünkü herkes gibi iPhone kullanıcıları da tembel ve en üst sıralarda olan uygulamaları satın almak için bir saniye düşünmezken, alt sıralardaki cevherleri “abi şu varmış” diyen biri olmadıkça tanımaz. Tanıyamaz. Osuruk sesiyle (iFart Mobile) haftada 400 bin dolar kazanabilirsiniz ancak, dünyayı kurtaran bir uygulama ile avucunuzu yalayabilirsiniz.
ComScore’un bir raporuna göre, üst sıralarda listelenen uygulamalar, App Store üzerinde para harcayan kullanıcıların %30’u tarafından çoktan satın alınmış durumda. Mesela, her yerde adını duyduğumuz Tap Tap Revenge’i 15 milyon kişilik ABD kullanıcı kitlesi içinde 4 Milyon kişi yüklemiş durumda. Diğer ilk 25’e olduğu gibi, kullanıcılar çoktan paralarını harcadılar.
Uzun lafın kısası, “popüler nesnenin listelenmesi” söz konusu olduğunda büyük bir hata yapıldığı gerçeği, iPhone uygulaması ile zengin olma hayallerinizi batırabilir. Bu beni, bazı albümlerin haftalarca en çok satanlar listesinde olduğu ile aynı sonuca çıkarıyor. Bir şey bir kere popüler olmuşsa, bir daha düşmesi pek mümkün değil. Bu yüzden, sizi zengin edecek uygulamanın kesinlikle daha piyasaya ilk çıktığı gün, “En yeniler” listesinde görüldüğü gibi, o haftanın en popülerleri listesine girmesi gerekiyor. O haftanın en popülerleri listesine bir kez giren bir uygulama, eğer ilk haftasını sağ salim çıkarırsa, sizi zengin edebilir.
Bunun için, uygulamanızı App Store’a eklemeden önce, iyi bir strateji oluşturmanız lazım. Ayın hangi günleri en az uygulama ekleniyor, ortalama bir kabul edilme süreci kaç gün sürüyor gibi değişkenleri hesaplayarak, uygulamanızın piyasaya çıkacağı, yani App Store üzerinde görülmeye başlanacağı gün, sizinle birlikte ne kadar farklı uygulamanın piyasaya çıkacağını öngörebilirseniz, ve şansınız yaver gider de o hafta boyunca “en yeniler” listesinde kalabilirseniz, ardından da haftanın en popülerleri listesine girebilirseniz, zengin olabilirsiniz.
Tabi bu son paragrafta söylediklerimin gerçekleşmesi için hem strateji, hem de Apple’ın insafı nedeniyle şans bakımından on parmağınızda on marifetin olması gerekiyor.
Teşekkürler Meriç, bu konudaki düşüncelerimin nihayete ermesi açısından güzel bir yazı olmuş. Buradan Apple’a küfür etmek istiyorum:)
Şaka bir yana, “Abi iPhone App. yazınca zengin oluyor millet, biz de yazalım” gibi galeyanları önlemek adına çok yararlı bilgileri dökmüşsün. Eline sağlık.
Teşekkürler. Elimden geldiğince açıklamaya çalıştım.
2020 den , zengin oldular :)